Chyba każdy kojarzy menu weselne standardowo z rosołem,ziemniakami, mięsem (najczęściej de voille) i surówkami na danie główne. Potem przeważnie zdarzały się barszcze, strogonow, paszteciki, czasem bigos. Są to typowe potrawy weselne, do których jednak każdy ma sentyment. Moda jednak się zmienia i jak najbardziej można menu weselne modyfikować. Poniżej przedstawimy klasyczne menu, które mimo wszystko nadal obowiązuje i jest często przez Parę Młodą wybierane oraz menu inne, bardziej nowoczesne.
Menu I
Danie główne
Rosół
Ziemniaki, schab ze śliwką w sosie własnym, zestaw surówek
Deser
Lody z owocami i bitą śmietaną
Pierwsze danie ciepłe
Kluski śląskie ze zrazem i czerwoną kapustą
Drugie danie ciepłe
Strogonow z pieczywem
Trzecie danie ciepłe
Barszcz czerwony z krokietem
Menu II
Danie główne
Krem pomidorowo-paprykowy z serem mozzarella
Łódeczki ziemniaczane, schab w sosie kurkowym, zestaw surówek
Deser
Tiramisu
Pierwsze danie ciepłe
Brizol wieprzowy podany z cebulką i buraczkami
Drugie danie ciepłe
Polędwiczki z dorsza w sosie cytrynowym
Trzecie danie ciepłe
Zupa gulaszowa